Ahad, 24 Jun 2012

enT

Bismillah..
Assalamualaikum...

knak la ent xda upd8??
i'm really waiting for the upd8
hmmm, hnya dgn upd8 ya la ana twk ent cmney..
ana x ska nk sms..sbb ana twk ent busy..maybe dh bertambah busy kn, smpey x terupd8 blog..ya lh...knek ana tga ent salu bukak fb jk...

ent kdirik dh buktikan word ent ya, mun dh da akaun fb ng fb jk manjang, dh susah mk upd8 blog...hoho...well, hope ent admit it....hehe..xpa la....bi iznILLAH, ana msh mampu bertahan utk itu...ana twk jwk ent plh pa knek nk??...n we've seen each other....lmk x jmpa, ana perasan riak wjh ent yg agk shock rya xP...whatever~...

lil story:
tdik kul 730pm(23hb)....i got sms, ots cr keta sewa...nasib bait jmpa....aigoos...jaoh jwk matang duhal mun drive mlm..hoho...dh la nk sewa keta ya tek nya minta IC, LESEN, KAD MATRIK n CAP JARI!!!...huuh..mmg security default....siap ada perjanjian berprint gk ya...xda trafik light menuju matang ya tek ana x berenti, suma ada berenti...make the movement a bit slower.....maaf friends, i'm a bit late...mun ummi twk msti kna bebel gk....rya ana dh dpt warning "dont u ever drive at night!"..adeyh~_~"..but still i have to drive at night right...because it was an emergency(ana xmk replace..hehe)..for sure, mun ana nk kuar jk mesti ada keta sewa..*wink*wink*..^__^...hehhe..jgn jeles..xP..

oopppsey....melalut suda....
woraiiits....check out!

wassalam...
jaga ADIK n dont forget TeKeFikMu...=)

something to express~

"ingga jwk ktk ya eyh".......sikit2 sungha jung ..ana pn x phm...asyik2 nk mdh nya pn lesen dh mati....nk nyewa keta konon..lamak tk xda pn nyewa keta..harap org len yg nyewa keta....x pnh pn gna nya mpun lesen...aigoooo~...=_="


a good question someone ask me exactly after adhan maghrib....
the question was.... "akk, knp klu org berpasangan(couple) klu berhubung n msj semata2 nk remind psl solat ke apa(yg pntg bnda baik la) haram?"...
...alamak, why such question did u ask me for??...hmm dikk, terang2 couple tu haram..wlwpn x slh sbnrnya nk htr msj sal yg baik2 ni...tp nnt tkut jd riak n niat terpesong dr landasan...la taqrabu zinna =)...



eh2, dh jd akk dh dhl ana tek..hoho...br pasan dh jd senior(senior lh sgt!!!!)..~_~"...

Isnin, 18 Jun 2012

jam'ie~

Bismillah....
Assalamualaikum...

alhamdulillah....masih diberi kemampuan menaip disini...
dua tiga hari tk ng outing jk keja..start hr rabu...rabu kuar g urus pas perjalanan @ permit...sbb mekorg bkl ada trip g brunei atas urusan KAIB5 d Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan(KUPUSB)
khamis g potocopy notes sbb yg dlm uitm dh full (mklm la awl2 sem tk begitu busy T_T)..jumaat g pejabat pos htr brg n terus teman sahabat ngurus soal pinjaman..n mlm ya ada sesi mari bercerita d bilik sahabat.hoho(hanya yg ada d saat itu yg tahu apa yg terjadi, hee)....hari sabtu plan mmg nk kuar....tp pa yg d cari xda...terpaksa la jalan2 jk ngn sahabat (sekurang2nya masa ya x hbs ngn bnda x berfaedah ^___^ )..n sahabat yg bersama ana bli phone baru.....word of that day "len kali survey dlok k" n "jgn heran klu saya tampar kepala awak nanti"......sony erics txt....smart phone ya tp xda 3G...hee....

jam'ie...begitu banyak...
i'm just feel x berapa nk best bila begitu banyak jemaah2 yg diketahui dlm 1 masa...sbb bila mana ianya dtg sekali gus...akn terbitnya soalan. "knak plu ada jemaah yg begitu byk, pdhal mazhab kita sama yakni mazhab syafie?"...then, bila di perhati n di kaji2 beberapa tujuan mereka, target n apa yang telah berlaku...owh, it make me just not ready yet become one of the jam'ie...seriously i feel unsafe...yup, for real is there is many or them that offers..but i'm who just dont have the strength to choose..mungkin ana masih mencari....menyertai tidak salah tapi berpegang teguh itu agk krg la nk??...

ana tdo aher ndah, maka mk drive gk lak amik kazen d terminal..hmmm...~_~"

s/n: cm xda kaitan jk tajuk ya...hmm mana2 lah...

Rabu, 13 Jun 2012

tentang rasa~

Bismillah....
Assalamualaikum...
hmm..yup, ana feel lonely thats why i'm writing here...
so that the feel flew like there is nothing happen..
like one of sahabat share..about a father who have problem...
okay...
agk full story...
seorang pemadu teksi menghadapi masalah dgn teksinya n memanggil mekanik untuk membaiki...setelah dibaiki, tup2 bilnya begitu mahal...terasa beban dihatinya....lalu dia kembali ke rumah(kepada keluarganya)...
sebelum sampai ke rumah dia memegang beberapa dahan2 pokok sepanjang perjalanan menuju ke rumah...lalu  sesampainya dirumah, wajah bertukar ceria apabila berjumpa anak2 dan isterinya...setelah menjamu mekanik itu dan si mekanik mahu pulang....tiba2 si mekanik bertanyakan pemandu teksi...
"kenapa aku lihat engkau drpd muram tetiba bertukar ceria dan apa yang kau buat dgn dahan2 pokok tu?"
pemandu teksi pun menjawab.."pada dahan pokok itu aku gntungkan sebentar segala masalahku moga ia tidak turut merunsingkan keluargaku, kerana itu wajah ku bertukar ceria setelah memegang dahan2 pokok itu"

ana x brp pasti apa nk kaitkn ngn what i want to say...
first, mcm tajuk besar blog tk "mengusir sepi semalam"....moga rasa yang mengganggu itu boleh terluah di sini...
satu lagi, ana ingin belajar dr pemandu teksi ya, utk tidak mengaitkan org lain dlm masalah sendiri...hmmm moga ALLAH bersamaku dalam setiap perkara....~
wALLAHu a'lam...

sahabat....siapakah mereka yang bergelar sahabat itu???

some unreasonable question for me today....
1. my friend ask "fizah, ktk mk jd kwn kmk x?"...i feel like....huuuuh~...
2. my squad ask "fizah ko mmg x pernah bercinta ke?"......yaaa~...xda soalan yg lebih cepumas gk ka???

ana rasa ada yg tengah memerhati ana....hoho.....bkn mk perasan apa, but this feel is umpredictable....firasat hati dan fikiran kata someone want to know u from someone...lbh2 lg bila nya dpt access mk read ana mpun blog kn....hmm....tp xpa, ana tauk dr dlok gk pn nya curious nk twk who i'm really is...ana jamin u cant access the information...cuz no one....heee...maaf i just have that privacy.....=)...peace no war..^____^v

wassalam...
jaga diri iman kesihatan
jgn lupa utk ber TeKeFikMu sentiasa...

Ahad, 3 Jun 2012

hidayah~...

Bismillah...
Assalamualaikum...
tengah hari ini yang begitu menyengat....hoho..ana bukan la insan yang begitu menanti tv kn...sangat jarang untuk menonton tv... cun plak kakak tengah layan propaganza n melodi n apa saja FBI..hmm....bagus sungguh la diorg tv nih....temuduga yatt hamzah, abby abadi antaranya la...ana bkn nk tgk btl2...tp statement diorg fuhhhhh~.....

soalan utk Yatt: cta pengalaman penghijrahan yatt yg berimej bertudung ni? (lbh kurg la soalannya)
bla...bla..bla...swktu sy menunaikan solat, saya nampak diri saya diseksa dan saya tahu saya diseksa kerana saya tidak memnutup aurat.....skrg ni saya selalu pergi usrah, n alhamdulillah itu akan mengajar saya untuk lebih istiqomah n menuju kearah yg lebih baik lg....bukan nk riak ataupun apa, yatt nk kongsi cerita dan pengalaman..semoga yang diluar sana juga mengambil pengajaran.....bla..bla...bla.....

masuk kt news jgk...
hmm begitulah lebih kurang..

soalan utk abby abadi: smnjk balik dr umrah abby menukar imej utk bertudung..agk2nya apa tujuan abby bertukar imej bertudung ni....?
bertudung ni bkn imej tp kewajipan.. lagipun ini soal dunia dan akhirat saya...semasa umrah tu saya berdoa d depan kaabah memohon moga dikurniakan hidayah yang benar supaya x menyimpang dr jalanNYA, alhamdulillah ALLAH permudahkan...bla...bla...bla....


ana bold kn word tu sbb tu yg benar2 dilafaz oleh mereka....statement yg menusukkkkkkkk kalbu..boleh tahan la..kepada sesiapa yang memikirkan....kn??...moga mampu memperingati diri juga...huhu...

sungguh mmg hidayah itu milik ALLAH..yg dikehendaki diberi yg tidak dikehendaki tidak diberi..namun ingat hidayah juga perlu di cari...andai x d cari mmg la x dpt..harus ada usaha....mcm kita send sms....klu x delivered msti kita try lg smpai delivered...btl x???..hee....begitulah....
banyak lagi artis2 yg dulu mmg ...fuhh~ begitu 'ehem2' alhamdulillah sekarang ALLAH sudah buka pintu hati mereka untuk kembali kepada fitrah kehidupan yang lebih baik...moga kalian istiqomah ya sis

some others yg dh cover....alhamdulillah =)
firman ALLAH yg bermaksud:
"..dan gembirakanlah orang2 yang beriman(percaya)..." surah taaha, 9:112

wALLAHua'lam...moga sama2 mengambil teladan dr segala pemerhatian ^____^

akibat dengki~

Bismillah...
Assalamualaikum...
alhamdulILLAH..terbuka hati untuk menaip disini...
syukur juga kerana masih diberi nikmat nafas dan nikmat kesihatan dlm melayari kehidupan ini..thank you ALLAH...feel grateful...
bersyukur lagi kerana masih bernafas dalam nikmat Islam dan masih ada secebis iman didada....AlhamdulILLAH...selamat untuk semuanya...=)

seperti dlm kalender, hr tk 3 jun..dh masuk bln jun duhal owh...hehe..cgek jk post last month..isk3...my bad=.="

alhamdulILLAH.. ana dh brenti keja sbb nk menghabiskn sisa2 cuti bersama family plus nk memutihkan diri plus bersukaria sebelum melangkah dan mengisi ketegangan yg bakal menerpa....exactly nya b4 sem baru bermula..hehe...

nk cta sal pawang@dukun@ubat tradisional.....hmm..
br2 ni, dlm 2 3 hr la...ada seorang insan yg digelar sebegitu oleh org2 kmpung dtg ke kampung....ramai yg mencuba kata baik bila insan itu mengubati..apa lagi abi pun try test la...betul x betul..sbb abi ada 1 jenis penyakit yg xtau apa punca n apa namanya..wALLAHu a'lam...mudah2an bkn bnda2 yg xbtl...dh byk kali n byk tmpat abi g...konon2 ubat cara tradisional je blh cure....dr dulu lagi kot! abi try test n dr dulu jgk mmg x sembuh...mula2 dlu abi mandi bunga, n yg guna telur pusing2 etc...xda apa2 effect pn...next try test kt kpg sedara..ms tu sbb abi kuat makan...org tu kata abi ni ada bnda stay dlm bdn dia, so seolah2 bila makan abi makan untuk beberapa org...hmm... plus org tu kata bnda tu at first stay atas pntu dpn rumah...yup, mmg ada 1 btl yg ada ats pntu rumah...n tu dlu org bagi utk jaga rumah kononnya la...skrg org yg bagi tu dh meninggal dunia so xda siapa yg bagi bnda tu makan, n thats why bnda tu masuk dlm bdn abi...ok, agak logik disitu...but still not...=.="....sbb bila dh buang pn ttp jgk abi kuat mkn...means there is some other thing...just can feel it...suasana rumah ni pn agk pelik skit bila ana balik....
next abi try test kt abang dia sendiri, yg ni bg ana ada btl skit sbb dia ada baca beberapa surah lazim yg mmg slalu digunakan...mcm ayt kursi n alfatihah....just the same way dia ubat org...ada la improve skit abi health tp x thn lama bnda tu dtg lg....hmm...what exactly happen to abi???...
n now abi try test yg ada kt kpg ni, org yg br dtg tu la...abi dh g dh,org tu ckp 3 kali berubat..dh lps pn 3 kali n ada pantang larang nya utk 1 week....dlm ms 1 week, x blh pegang buluh...adeyh~ reban ayam buat drpd buluh??? lucu je bila abi bg makan ayam gna sarung tangan...hihi.....next x blh mkn cili@yg pedas...mmg pntg xmkn pedas, pdhl tu feveret abi....nk masak pn srbasalah....hmm...lagi klu makan x blh makan bnda yg masak 2 kali kt stove...nasi yg guna electrick cooker pn bla dh msk x blh keep warm, trus tutup bila dh masak..klu masak sayur or goreng mesti gna minyak br x blh yg second trip, cthnya..minyak tu br tuang dr botol minyak n goreng ikan sekor gna minyak tu n goreng lg second ekor n so on..so, abi hnya blh mkn the first ikan yg d goreng...next x blh mkn belacan....huh! mmg nk xnk kena pantang, sambal belacan feveret x leh nk mkn..isk3....mmg xbest......tu pantang larang seminggu, hr first mmg seksa..bkn abi tp kitorg sbb feel guilty nk mkn sbb apa yg kitorg mkn tu kbyknya abi pantang...adoyai, mmg la...hoho...n n n...nk tau? klu lnggr pantang, trus tersungkur...hmm apa word dia sebenar...klu bhs kitorg sini kata 'terjelumpuk'....mcm rebah la....siyes yg ni ana agk percaya skit sbb ada sorg tu dia nk bangkit kuih yg dh masak dr tmpt kukus, tau2 sepit yg di pakai pemegangnya buluh...terus dia rebah...nk xnk kna g lagi berubat....

orait...pnjg2 ana cta kt ats..nk minta org tolong bc kn? nk suruh org ubatkn ? nk suruh org tawarkn?....n very serious bnda tu x berhenti n xkn pernah berhenti selagi org yg send tu x stop....bkn nk buruk sangka or apa.....mmg dr dlu pn org tu sentiasa send..bukti dh ada pn...ana sendiri jgk yg jumpa klu bkn ana sendiri jmpa mmg xnk la buruk sangka..sapa yg suka.....kt bwh tangga, kt bwh rumah, kt brg2 yg org tu bg@ sedekah spt mknn n etc....mcm2 lg la bnda yg ana jmpa....n alhamdulillah berbekal sedikit ilmu ana mampu la buat dinding rmh..bi iznILLAH jgk smuanya berlaku plus ngn org send tu...klu ALLAH x deliveredkn mmg x delivered tp org tu x pernah berhenti send..nk xnk x byk ada yg delivered...hmm moga selamanya ALLAH jaga keluarga ana...
pasal ubt mengubti twr mnawari ni, bak kata umi tu jgk x menyamai klu diri sendiri yg baca...malah lebih mujarab lg.....insyaALLAH...
wALLAHu a'lam

moga kita juga sentiasa dlm jagaanNYA
jaga diri iman n kesihatan k...=)
umi pesan: rohani kita pn nk mkn jgk, klu rohani kebuluran, x d jaga rapi n kosong sbb tu la rohani kita sakit n bnda2 x baik pn masuk..cba bygkn perut...klu kosong? klu kita mkn mknn yg x sihat? mcm mana keadaan jasad kita????...TeKeFikMu...

::still berusaha untuk mengclearkn apa2 yg belum clear..huhu....begitu sakit bla lama x balik...maaf juga umi n abi, ana blm ign say it directly cuz ana masih belajar....ana feel maybe there is no need to u all know that...just let ana handle it...insyaALLAH, DIA bersama ana...klu ana gtau pn mcm la nk percaya pn kn???...cuz ana look like never be serious, that what they are saying...heh?? mcm tu ke?...mana2 lh....its good then...=)

::again...maaf for some ignorence from ana lately....

:: untuk tajuk entri ni mcm xda kaitan tp sbnrnya ia berkait...tersurat n tersirat...just think of it.....;)