Ahad, 3 Mei 2009

Nikmat hakiki Bala hakiki

Umumnya apabila manusia itu diberi kesihatan,kekayaan,nama,jawatan,rupa paras yang menarik dan sebagainya,maka ini dikatakan nikmat.Namun apabila manusia menghadapi penyakit,kemiskinan,kehinaan,rupa paras yang jelek(tidak menarik) dan sebagainya,maka ini dikatakan kesusahan atau lebih tepat lagi bala.Manusia menganggap nikmat itu positif dan bala itu negatif.Nikmat itu disukai dan sangat dicari manakala bala itu dibenci dan jika boleh ingin dielakkan sama sekali.
Persoalannya apa benar nikmat itu adalah suatu nikmat? Dan benarkah bala itu adalah bala hingga kita teramat-amatlah benci padanya? Jika dikaji dan diteliti dengan sebaiknya,pada nikmat itu ada balanya dan begitulah sebaliknya.Jika tidak dihandle dengan baik maka nikmat dengan sekelip mata menjadi bala dan begitu juga sebaliknya.Di sini jelaslah bahawa nikmat lahiriah itu tidak semestinya berakhir dengan nikmat yang hakiki dan bala itu tidak semestinya berakhir dengan bala yang hakiki.
Setiap ujian sama ada ujian nikmat atau ujian bala itu ada tuntutan-tuntutannya.Kalau kita diberi nikmat maka hendaklah kita bersyukur. Firman Allah SWT yang bermaksud:
"...Dan Allah akan memberi balasan kepada orang_orang yang bersyukur." (Ali-Imran:144)
Manakala jika kita ditimpa bala hendaklah kita bersabar.Allah SWT berfirman yang bermaksud:
"...Bersabarlah! Sesungguhnya Allah berserta dengan orang yang bersabar" (Al-Anfal:46)
Oleh yang demikian,bagaiman kita menangani kedua-duanya adalah lebih penting.Dipendekkan cerita,kita haruslah ubah mind set kita agar tanggapan kita balance terhadap keduanya yakni dengan mempositifkan keduanya.Kita mestilah senantiasa berbaik sangka terhadap-Nya.Sesungguhnya Allah itu Maha Adil kepada hamba-hamba-Nya.
Apabila dikuniakan nikmat, haruslah kita bersyukur dan sentiasa berusaha menggunakan nikmat itu untuk mencapai redha dan cinta daripada-Nya.Begitu juga dengan bala,anggaplah ianya sebagai pukulan dari Allah kepada kita kerana pukulan itu adalah tarbiah dan didikan yang tinggi.Ia adalah jalan yang terbaik untuk memperbaiki diri danmendekatkan diri kepada-Nya.Selain itu juga ,pukulan itu adalah bertujuan untuk kita menginsafi diri,rendah diri dan tawwadhuk.Itulah juga tujuan kita bersabar.Orang yang bersabar itu bighairi hisab iaitu memasuki syurga tanpa di hisab.Sesuai dengan firman Allah SWT:
"Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang akan diberikan pahala untuk mereka tanpa kira-kira."(Az-Zumar:10)
Tuntasnya, jika kita ingin bertuhankan Allah,haruslah kita menerima nikmat dan bala dari Allah dengan cara yang Allah kehendaki.Allah berfirman dalam hadis Qhudsi yang maksudnya lebih kurang:
"Kalau Aku beri kamu nikmat,kamu tidak mahu bersyukur. Dan kamu Aku uji dengan kesusahan,dan kamu tidak mahu bersabar.Maka nyahlah kamu dari bumi dan langit Aku ini dan carilah Tuhan yang lain selain Aku."
Tiada ulasan:

Catat Ulasan