Rabu, 21 Januari 2009

SYIRIK(kesesatan yang nyata,dosa tidak akan diampun)

assalamualaikum wbt...

Seluruh risalah Nabi dan Rasul berintipatikan tauhid. Mereka menyeru manusia ke arah mengesakan Tuhan(Allah SWT). Mereka(Nabi dan Rasul) yang mulia itu sentiasa menyeru untuk manusia(umat pada zaman masing-masing) ke arah hanya beribadat dan menyembah Tuhan yang Esa.
Rasul dan Nabi yang mulia,sentiasa menentang syirik atau perbuatan mempersekutukan Allah SWT dengan apa juga. Malah utgas mereka yang utama ialah membasmi syirik dalam apa jua bentuk serta ragam yang menyebabkan manusia jauh daripada Allah SWT.
Apabila zaman berubah maka bentuk syirik juga turut berubah tetapi asasnya, mempercayai selain daripada Allah SWT yang menyebabkan kerosakkan akidah.
Syirik berasal daripada perkataan syirka yang membawa erti mengambil bahagian atau mengikut sertakan. Menurut syariah, syirik memberi erti kemusyrikan atau pemujaan berhala dan lawan syirik ialah tauhid.
Tauhid adalah penolakkkan secara menyeluruh terhadap segala rupa bentuk mempersekutukan sesuatu dengan Allah SWT.
Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Katakanlah; sesungguhnya Dia adalah Tuhan yang Maha Esa dan sesungguhnya aku berlepas diri daripada apa yang kamu persekutukan dengan Allah." (Surah al-Anjaam, ayat 19)
Syirik adalah dosa besar seperti yang di terangkan dalam al-Quran yang bermaksud: "Barang siapa mempersekutukan Allah, sesungguhnya ia telah membuat dosa yang besar." (Surah an-Nisa,ayat 48)
Syirik juga adalah lambang atau petunjuk kepada kesesatan seseorang. Malah, syirik adalah suatu kesesatan yang paling jelas dan nyata.Mereka yang syirik begitu jauh dengan tauhid(kebenaran).
Firman Allah SWT yang bermaksud: "Dan siapakah yang labih sesat daripada orang yang menyembah selain daripada Allah yang tiada dapat memperkenankan (doanya) sampai hari kiamat dan mereka lalai (memperhatikan doa) mereka." (Surah al-Ahqaaf,ayat 5)
Semua dosa akan diampunkan Allah SWT, kecuali dosa syirik seperti firman Allah SWT yang bermaksud: "sesungguhnya orang yang menjadikan anak lembu(sebagai sembahannya),kelak akan menimpa ke atas mereka kemurkaan Tuhan mereka dan kehinaan dalam kehidupan dunia. Demikianlah Kami memberikan balasan kepada orang yang membuat-buat pembohongan." (Surah al-A'raf, ayat 152)
Dan paling menyedihkan barang siapa yang syirik pada Allah SWT tidak akan dapat masuk syurga seperti firman Allah SWT yang ada dalam al-Quran surah al-Maidah ayat 72 yang ertinya:"sesungguhnya orang yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu, pasti Allah mengharamkannya syurga, dan tempatnya neraka."

wALLAHu a'lam..moga bermanfaat..selamat beramal..insyaALLAH

1 ulasan:

  1. Salamun alaik ya ukhti. Tahniah atas laman blog yang menarik. Alhamdulillah, medan dakwah kian mekar. mabruk..!! semoga kita dijauhkan dari syirik..insyaAllah..moga istiqamah.

    BalasPadam